Corona-update 9 juni 2020

LAATSTE UPDATE

09-06-2020 | 14:00 uur

Update 09 juni 2020

Vandaag zijn er 164 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 6 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 15 personen als overleden gemeld. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. 


09-06-2020 | 12:00 uur

Zorgmedewerkers en COVID-19 tot en met 09 juni 2020

Er zijn tot en met 09 juni, 10.00 uur, 16.973 zorgmedewerkers in de leeftijd van 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Het is niet bekend en niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen of daarbuiten. Er  zijn 529 zorgmedewerkers gemeld als opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 3% van het totaal aantal positief op COVID-19 geteste zorgmedewerkers. Van 11 zorgmedewerkers is gerapporteerd dat zij zijn overleden. Zij hadden een leeftijd tussen de 45 en 69 jaar. Van zeven van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van twee overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend.

 De leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van zorgmedewerkers is duidelijk anders dan die van overige COVID-19 patiënten. Zorgmedewerkers zijn gemiddeld jonger en vaker vrouw, zie onderstaande figuur.

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het nieuwe coronavirus. Tot die tijd was het testbeleid voornamelijk gericht op mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van de ziekte of patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast werden zorgmedewerkers laagdrempelig getest bij (milde) klachten. Dit verklaart waarom zorgmedewerkers een groot deel van het totaal aantal gemelde COVID-19 patiënten vormen. Van alle 30.026 meldingen van bevestigde COVID-19 patiënten tot 9 juni, 10.00 uur tussen de 18 en 69 jaar is 56% (16.973) zorgmedewerker. Nu het testbeleid sinds 1 juni is aangepast en iedereen zich kan laten testen zal dit percentage ten opzichte van het totaal aantal geteste personen kleiner worden.

Van alle met COVID-19 gemelde en in het ziekenhuis opgenomen patiënten in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 69 jaar (6.064) is 9% een zorgmedewerker. Van alle 682 gemelde overleden COVID-19 patiënten in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar was 1.6% een zorgmedewerker.

Van alle Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar werkt zo’n 11% als zorgmedewerker. (bron: CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  statline).

Rutte: ‘De zomer van 2020 wordt een zomer van ontspannen, maar niet van verslappen’

Persconferentie coronavirus: zomervakantie 2020

Op woensdag 3 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de zomervakantie 2020 en corona.
De belangrijkste dingen leggen we uit.

Vakantie in Nederland minste risico

U mag op vakantie naar andere landen.
Bij een zomervakantie in Nederland heeft u het minste risico.
Naar veel landen mag u niet.
De situatie in andere landen kan snel veranderen.
Gaat u toch op vakantie naar een ander land? Bereid u dan goed voor:

 • Ga alleen naar landen met een geel reisadvies. In deze landen is de situatie ongeveer hetzelfde als in Nederland. Bijvoorbeeld Duitsland.
 • In andere landen gelden andere regels. Zorg dat u deze regels kent.
 • Sluit een goede reisverzekering af.
 • Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de Reisapp van Buitenlandse zaken.

Vanaf 15 juni reizen naar een aantal Europese landen

Op de website Nederlandwereldwijd vindt u de reisadviezen.
Voor reizen naar landen in  Europa geldt:

 • Vanaf 15 juni mag u reizen naar landen met een geel reisadvies.
 • Frankrijk en Spanje moeten nog beslissen of zij toeristen binnenlaten.
 • U mag bijvoorbeeld nog niet naar Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk reizen.  

De situatie in een land kan snel veranderen. Lees daarom eerst de reisadviezen

Reizen buiten Europa

Ga niet op vakantie naar landen buiten Europa.  
Voor landen buiten Europa geldt het oranje reisadvies. 
Dat betekent: ga er alleen heen als het echt niet anders kan.
Gaat u toch? Dan moet u na de vakantie thuis 2 weken in quarantaine.

Reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk

Reizen naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten kan waarschijnlijk weer vanaf 15 juni.
Houd het reisadvies in de gaten.

Toeristen mogen weer naar Nederland

Toeristen mogen deze zomer naar Nederland reizen.
Maar alleen toeristen uit landen met ongeveer dezelfde situatie als in Nederland.
Toeristen moeten zich aan de Nederlandse regels houden.

Niet vergeten:

 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.
 • Reis alleen met het openbaar vervoer als u niet anders kan.
 • Het advies blijft om tijdens de zomervakantie in Nederland te blijven.
 • Vanaf 15 juni kunt u naar veel landen binnen Europa reizen.
 • Blijf drukte vermijden.
 • Niet gebonden aan schoolvakantie? Stel uw vakantie dan uit tot later moment.

BEKIJK ALLE UPDATES

 • 19:57 Minister De Jonge: in voortgezet onderwijs ‘iets voorzichtiger’De regels voor jongeren boven de 12 jaar worden “stap voor stap” iets versoepeld, zegt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge.
 • Maar omdat het coronavirus bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar toch sneller om zich heen lijkt te grijpen, is het kabinet voor het voortgezet onderwijs “iets voorzichtiger” met het laten vieren van de teugels dan bij het basisonderwijs.In het primair onderwijs “wordt telkens bevestigd wat we dachten, namelijk dat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding, minder ziek worden en milder ziek worden”, zegt de minister over het nieuwe onderzoek van het RIVM naar corona onder kinderen.
 • Voor oudere kinderen geldt dat in mindere mate, daarom is het kabinet voorzichtiger.Maar er wordt wel ruimte gegeven om tieners bijvoorbeeld buiten te laten sporten. “En we kijken wat de volgende stap kan zijn”, zegt De Jonge.
 • 19:11 Rutte: ‘De zomer van 2020 een zomer van ontspannen, maar niet van verslappen’
 • Premier Rutte kondigde woensdagavond aan dat we 15 juni weer op vakantie kunnen. 
 • Binnen eigen land kan dat in elk geval, met inachtneming van de geldende regels. “Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen.”Voor twaalf landen binnen de EU of het Schengengebied, en de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt vanaf 15 juni code geel.
 • Dat betekent dat op vakantie gaan kan, maar dat men wel op moet passen. Vanaf 5 juli is de verwachting dat meer landen zullen volgen. Voor het Verenigd Koninkrijk en Zweden geldt dat voorlopig niet.”Ga voorbereid op reis en houd actuele reisinformatie in de gaten”, waarschuwt de premier. “De situatie kan altijd veranderen.”
 • Hij vroeg Nederlanders bij klachten in het buitenland naar de dokter te gaan, en alvast de GGD te waarschuwen.Voor vakanties buiten Europa geldt code oranje, zei Rutte: ga alleen als het echt niet anders kan, en ga bij thuiskomst veertien dagen in thuisquarantaine.Verder meldde de minister-president dat de basisscholen volgens plan opengaan op 8 juni. Onderzoek van het RIVM naar de besmettelijkheid van kinderen wees uit dat die beslissing verantwoord is. 
 • 18:21’Geen aanwijzingen’ voor grote rol kinderen in verspreiden coronaOnderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. De onderzoekers hebben daar althans “geen aanwijzingen” voor gevonden.
 • Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.”Kinderen kunnen wel degelijk geïnfecteerd raken, maar transmissie vindt vooral plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten en van volwassen gezinsleden naar kinderen”, schrijven de wetenschappers.
 • Ze baseren zich zowel op eigen onderzoek als op wetenschappelijke studies uit het buitenland. “Transmissie onder kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen, zoals bij influenza bekend is, lijkt minder vaak voor te komen”, luidt de conclusie.
 • In Nederland volgde het RIVM besmettingen binnen 54 gezinnen van volwassenen bij wie het virus was vastgesteld. Van 227 mensen werden monsters onderzocht en de gezinsleden hielden hun klachten bij. Uit de resultaten blijkt dat kinderen onder de 12 jaar een stuk minder vaak besmet werden dan volwassenen en jongeren tussen de 12 en 17 jaar.
 • Kinderen tussen de 1 en 5 jaar bleken in de eerste onderzoeksweek het minst vaak besmet door hun zieke gezinslid: slechts 2 van de 19 kinderen liepen het virus op (ruim 10 procent). Van de tieners boven de 12 jaar liepen 15 van de 44 (34 procent) het virus op. Boven de 45 jaar was dat 42 procent. Kinderen hadden ook veel minder vaak specifieke luchtwegklachten als hoesten, kortademigheid en keelpijn.
 • Van de kinderen had 13 procent daar last van aan het begin van het onderzoek, tegen 52 procent van de volwassenen. Van de volwassen respondenten had 78 procent in de twee weken daarvoor dergelijke klachten gehad, tegen 25 procent van de kinderen.
 • De onderzoekers analyseerden ook nog data over coronabesmettingen die door GGD’en zijn geregistreerd. Ze vonden 732 ‘transmissieparen’, gevallen waarin was vastgelegd door wie een nieuwe patiënt vermoedelijk was besmet. Doorgaans was de bron een volwassen leeftijdsgenoot. Kinderen die het virus thuis opliepen, bleken in bijna alle gevallen te zijn besmet door een volwassene.
 • Ook in buitenlandse onderzoeken wordt vrijwel altijd een volwassene als bron geïdentificeerd, aldus de RIVM-onderzoekers. Bij hun eigen onderzoek plaatsen ze de kanttekening dat het grotendeels werd verricht toen de scholen dicht waren. Nu de scholen weer open zijn, wil het RIVM 50 nieuwe gezinnen gaan onderzoeken. Ze willen bijhouden hoeveel gezinsleden worden besmet wanneer een kind de eerste is die het virus oploopt.
 • 17:21 Van Rijn: eind juni genoeg beschermingsmiddelen voor tweede golfInstanews image© ANP — Minister Martin van Rijn (m) voor Medische Zorg tijdens een presentatie in een distributiecentrum van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).
 • Daar worden beschermingsmiddelen voor de zorg die door de overheid in het kader van het coronavirus worden ingekocht, opgeslagen en gedistribueerd naar zorginstellingen.Eind juni zal de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen groot genoeg zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen.
 • Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag tijdens een bezoek aan de centrale opslagplaats van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).Van Rijn zei “heel trots” te zijn op de medewerkers van het LCH, en op de “heroïsche” taak die ze de afgelopen maanden hebben verricht. Maar hoewel er van schaarste in beschermingsmiddelen geen sprake meer is, moet de voorraad nog verder groeien.
 • Met alleen de huidige voorraad zou het LCH een paar weken vooruit kunnen, legt Alex van der Putten uit. Hij is verantwoordelijk voor de logistiek en distributie bij het LCH.
 • Maar Van Rijn benadrukt dat er moet worden toegewerkt naar een “ijzeren voorraad”, waarmee zorgverleners drie tot zes maanden van beschermingsmiddelen kunnen worden voorzien. De minister denkt dat het nog wel een half jaar tot een jaar kan duren om dat voor elkaar te krijgen.
 • In totaal zijn er 1,8 miljard persoonlijke beschermingsmiddelen aangeschaft, waar alles onder valt van mondkapjes en mondmaskers, tot handschoenen, schorten en brillen. Daarvan zijn er 155 miljoen tot dusver ontvangen, en ruim 53 miljoen geleverd aan zorgverleners.
 • 16:07 Grootste daling aantal ic-patiënten sinds begin mei Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling sinds 7 mei. Alle ic-patiënten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten.
 • Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat het aantal mensen dat op een ic wordt opgenomen, laag blijft. “Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg”.De intensivecareafdelingen behandelen 514 mensen met andere aandoeningen, 38 meer dan op dinsdag.
 • Dat betekent dat er in totaal 630 mensen op een ic liggen. Onder normale omstandigheden behandelen intensivisten zo’n 800 tot 900 patiënten.Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 496 coronapatiënten, twintig minder dan op dinsdag.

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Lees de informatie over de stappen na 1 juni in eenvoudige taal.

Voor iedereen blijft gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
 • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).

De aanpassing van de maatregelen per 1 juni:

Groepen

 • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca – 1 juni vanaf 12.00 uur

Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel);
 • bezoekers moeten reserveren;
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs

 • Voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.  
 • Voortgezet speciaal onderwijs gaat ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn.
 • Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.
  • De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.
  • Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor kinderen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). 
 • Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Lees meer:

Culturele instellingen – 1 juni vanaf 12.00 uur

 • Film-, theater- en concertzalen mogen open onder voorwaarden:
  • een maximum van 30 mensen in het publiek;
  • bezoekers moeten vooraf reserveren;
  • een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert;
  • iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
 • In tram, (water)bus, metro en trein is met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons; daar is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Verpleeghuizen

Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Stap voor stap

De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPolishSpanish